aquiles-carattino-USxbvi3PqPI-unsplash

Een monumentaal pand restaureren of verduurzamen, hoe zit het met je hypotheek?

Monumentale panden, het zijn prachtige gebouwen met veel cultuurhistorische waarde. Daarom moeten ze zoveel mogelijk behouden blijven. Maar het restaureren van dit soort panden is al snel erg duur. Is een restauratie of verduurzaming te duur? Kijk dan eens naar de zogenoemde Monumenten-hypotheek. In dit artikel lees je wat dit precies inhoudt en hoe het in zijn werk gaat.

Verplichtingen en regels

Ben jij eigenaar van een monumentaal herenhuis of een eeuwenoude boerderij? Dan brengt dat meestal verplichtingen met zich mee. Je bent op zich niet verplicht om je woning te onderhouden, maar de gemeente kan je wel verplichten om maatregelen te nemen als het pand bijvoorbeeld ernstig in verval is. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat je woning in goede staat blijft.

Hou er rekening mee dat je je monumentale pand niet zomaar mag verbouwen of restaureren. Er is namelijk vaak een bestemmingsplan met regels waar je je aan moet houden. Bij een verbouwing of restauratie heb je vaak ook een omgevingsvergunning nodig, ook als je bijvoorbeeld van het bestemmingsplan af wil wijken.

Je monumentale pand restaureren

Doordat monumentale panden vaak eeuwenoud zijn zit er vaak een stevig prijskaartje aan een restauratie. Gelukkig kun je in aanmerking komen voor een zogenoemde Monumenten-hypotheek. Je kunt deze annuïtair, lineair of aflossingsvrij afsluiten tegen een lage hypotheekrente.

Bij de annuïtaire en lineaire vorm sluit je een lening af met een rentevaste periode, waarbij het rente- en aflossingsbedrag de gehele looptijd hetzelfde blijven. Met deze hypotheekvormen kun je ook aanvullende kosten voor je monument meefinancieren. Je hebt de keuze uit een looptijd van vijf, tien of vijftien jaar.

De aflossingsvrije vorm kun je alleen afsluiten als je er hypotheekrenteaftrek voor krijgt. Anders moet je alsnog een annuïtaire of lineaire leningsvorm afsluiten. Bij de aflossingsvrije vorm los je niet maandelijks af maar pas aan het einde van de looptijd, bijvoorbeeld als je je woning verkoopt.

Met deze lening kun je ook aanvullende kosten meefinancieren. Twijfel je? Dan is je hypotheek berekenen een goede optie om erachter te komen welke hypotheekvorm het beste bij je past.

Je monument verduurzamen

Door hun vaak hoge leeftijd voldoen monumentale panden over het algemeen niet aan de verduurzamings-eisen van de 21e eeuw. Ze zijn vaak slecht of niet geïsoleerd, hebben nog enkel glas, geen ventilatiesysteem en soms zelfs kieren en gaten waar tocht en kou door naar binnen kruipt. Is dat bij jou het geval? Dan kan het handig zijn om je woning te verduurzamen. Daarvoor kun je de zogenoemde Duurzame Monumenten-lening gebruiken.

Dit is een lening die je tegen een lage rente af kunt sluiten. De rente ligt meestal drie procent onder de marktrente met een minimum van één procent. Het is een annuïtaire leningsvorm met een rentevaste periode van tien jaar en een maximale looptijd van dertig jaar. Na dertig jaar heb je de lening dus volledig afgelost.

Je woning klaar voor de toekomst

Dankzij de Monumenten-hypotheek kan het makkelijker voor je worden om je woning te restaureren of te verduurzamen. Zo voldoe je aan de plicht om het zoveel mogelijk in de originele staat te houden en is jouw woning klaar voor de toekomst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht