bassecour-Paleis-Het-Loo_810A6962_med-res_final

Meesterlijke verbouwing verbindt verleden en heden Paleis het Loo

Na een verbouwing van vijf jaar heeft Paleis Het Loo zijn deuren weer volledig voor publiek geopend. Op het eerstegezicht, staande op het voorplein, lijkt er nagenoeg niets veranderd. De grote verrassing bevindt zich ondergronds: 5.000 m2 extravloeroppervlakte. Een sensationeel project!

Een 10 meter diepe uitgegraven kuil, 185 nieuwe kolommen voor de fundering, 1.000 betonmixers, 474 bodemankers, 4.400 m2 damwanden en 4.000 kuub onderwaterbeton; zomaar even wat indrukwekkende feitjes en cijfers die het jarenlange bouwproces kernachtig samenvat.
Door dit ambitieuze project beschikt het vernieuwde Paleis Het Loo over extra tentoonstellingsruimtes, een grand foyer en een aantrekkelijke museumshop – verdeeld over maar liefst 5.000 m2 extra vloeroppervlakte.

Modern paleis

De uitbreiding, waar verleden en heden soepel in elkaar overlopen, is door de Nederlandse architect Dikkie Scipio van KAAN Architecten ontworpen. Voor het ontwerp liet ze zich inspireren door de plattegrond en symmetrie van het paleis. Op het voorplein buiten verraden alleen de brede stroken glas in de vijver en de smalle lichtsleuven bij het hek dat er een nieuwe ondergrondse ruimte toegevoegd is aan het zeventiende-eeuwse paleis.

Ooit was dit paleis de prachtige woning van koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary II Stuart. In 1684 waren zij op zoek naar een zomerverblijf en lieten zij hun oog vallen op kasteel Het Oude Loo. Maar het echtpaar wilde meer en ze besloten om een modern paleis op de Veluwe te bouwen. Dit verrees het jaar daarop. Willem en Mary werden in 1689 koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland. Paleis Het Loo groeide met hun nieuwe posities mee en transformeerde van een bescheiden zomerverblijf tot een vorstelijk paleis. Naast de gezamenlijke vertrekken had het stel ieder een eigen appartement in het paleis.

In Herenhuis 76 kunt u alles lezen over het verleden en natuurlijk heden van Paleis het Loo. Dit nummer kunt u vanaf 7 juli tot en met 22 september 2023 kopen in een boekhandel bij u in de buurt of online op store.bcm.nl

Deel dit bericht