Schermafbeelding 2023-07-07 161138

Idyllische kunstenaarshuizen in Dalarna

De regio Dalarna, gelegen in Midden-Zweden, heeft veel te bieden als het gaat om natuurschoon en cultureel erfgoed. Niet zo gek dus dat enkele beroemde Zweedse kunstenaars hier ruim honderd jaar geleden neerstreken. Een bezoek aan drie idyllische huizen waar de tijd stil is blijven staan.

Vanaf Stockholm bereik je met de auto in ruim twee uur Dalarna, een streek die ook wel liefkozend ‘Zweden in het klein’ genoemd wordt. Bezoekers vinden hier alles waar het Scandinavische land bekend om is: de welbekende rode houten huisjes, uitgestrekte bossen, meren, bergen, het iconische Dalapaardje en de kopermijn van Falun waar de beroemde rode verf vandaan komt.

Carl en Karin Larsson

Niet ver van de kopermijn ligt het plaatsje Sundborn, waar de Zweedse schilder Carl Larsson (1853-1919) en zijn vrouw Karin Larsson (1859-1928) woonden. Larsson, een van de meest geliefde kunstenaars van Zweden, groeit op onder erbarmelijke omstandigheden in een oude volkswijk in Stockholm. Al jong wordt zijn artistieke talent ontdekt, waardoor hij op zestienjarige leeftijd toegelaten wordt aan de kunstacademie. In 1882 verhuist hij naar een kunstenaarskolonie in Grez-sur-Loing, dicht bij Parijs, waar hij zijn toekomstige vrouw Karin Bergöö ontmoet. Hij legt zich daar volledig toe op het maken van aquarellen.

Gezamenlijk project

Carl en Karin trouwen in 1883 en krijgen samen acht kinderen. Karins vader schenkt het jonge koppel in 1888 ‘Lilla Hyttnäs’, een kleine woning in Sundborn. Dit wordt het gezamenlijke kunstproject van Carl en Karin, waarin hun artistieke talenten volledig tot uiting komen. Ze transformeren het eenvoudige boerenhuisje, gebouwd in 1837, tot een zeer persoonlijke kunstenaarswoning. Karin voorziet het interieur van
geborduurde kussens en gordijnen, wandtapijten en rustieke meubelen, die ze voor een groot deel zelf ontwerpt.

Tegelijkertijd versiert Carl de wanden en deuren in het huis met uitbundige bloem- en bladmotieven en portretten van zijn gezin. Het resultaat van al hun artistieke ijver legt hij vast in aansprekende aquarellen met huiselijke taferelen. Deze kunstwerken, die ook in boekvorm verschenen, zijn bijna synoniem geworden met het beeld dat iedereen van Zweden heeft en vormen al generaties lang een inspiratiebron.

Tegenwoordig ziet de kunstenaarswoning er nog altijd zo uit als toen het creatieve echtpaar er woonde. Dat geldt ook voor de kleurrijke tuin die op  veel aquarellen van Carl prijkt. In 2014 is de tuin opnieuw aangelegd en zijn de bedden gevuld met bloemen en planten die in de laat negentiende eeuw ook de tuin sierden.

In Herenhuis 76 kunt u alles lezen over de artistieke kunstenaarswoningen in Dalarna. Dit nummer kunt u vanaf 7 juli tot en met 22 september 2023 kopen in een boekhandel bij u in de buurt of online op store.bcm.nl

Deel dit bericht