Oeil de Boeuf op een pand in Gilze, Noord-Brabant, omstreeks 1900.
Oeil de Boeuf op een pand in Gilze, Noord-Brabant, omstreeks 1900.

Wat is…. Oeil de Boeuf?

Letterlijk vertaald betekent Oeil de Boeuf  ‘het oog van de os’, oftewel ossenoog. Een ander goed Nederlands woord is dakvenster. Met de komst van de zogenaamde Franse Kap (gebroken kap) of Mansardekap, genoemd naar de Franse bouwmeester François Mansart (1598-1666), werden deze vensters voor het eerst toegepast. Om een grotere zolderverdieping te verkrijgen, maakte men het onderste gedeelte van het zadeldak steiler dan het bovenste gedeelte, waardoor het dak een geknikte vorm kreeg. In het steile deel van het dak plaatste men dan één of meerdere Oeil de Boeufs voor het toelaten van daglicht.

Negentiende-eeuws dakvenster in Neo-stijlenmix van Lodewijk XVI en Rococo-stijl, Andel, Noord Brabant.

Omdat kastelen en herenhuizen vaak leien daken hebben, wordt het Oeil de Boeuf in vlak zink vervaardigd. Hierdoor is de aansluiting beter en neemt de kans op lekkage aanzienlijk af. Het aanbrengen van een Oeil de Boeuf in een dakpannendak is ook mogelijk, maar vereist de nodige vakkennis. Het maken van een goede loodaansluiting is geen sinecure.

Een Oeil de Boeuf komt het best tot zijn recht op een leien dak, het liefst gelijkmatig verdeeld over het horizontale vlak. In ons land zijn er heel wat herenhuizen en kastelen voorzien van prachtige Oeil de Boeufs. Meestal in een naturel zinkkleur of wit of crème geverfd.

Tekst & fotografie | Huub Mombers
Geplaatst in maart-april-editie 2008

Deel dit bericht