iStock_000028887546Medium

Voor het allerbeste resultaat: 10 schildertips

Nu het voorjaar lonkt is het weer tijd om het onderhoud van uw pand ter hand te nemen. Als ergens doelmatig onderhoud loont, dan is het wel bij schilderwerk. Tijdig ingrijpen bespaart veel extra werk, tijd en daarmee kosten. Herenhuis geeft u praktische tips om uw schilderklus goed aan te (laten) pakken.

Houdt uw schilderwerk schoon

Was niet alleen de ramen, maar was ook direct het gehele houtwerk mee. U verwijderd op deze manier vuil van de verflaag, waardoor deze langer meegaat. U kunt op deze manier de (onderhouds-)schilderbeurt enkele jaren uitstellen.

Bespaar niet op kosten van verf

Schilderen is een arbeidsintensief proces. Bespaar daarom niet op de verfkwaliteit. Een jaar uitstel van schilderwerk weegt ruimschoots op tegen de meerkosten van een kwaliteitsverf. Bedenk dat de beste verf in de regel niet de goedkoopste verf is.

Binnenschilderwerk is net zo belangrijk

Goed schilderwerk is gebaat bij een binnen- en buitenbeurt. Zorg er ook voor dat uw kozijnen niet aan de binnenzijde kunnen inwateren door condensvorming. Dit voorkomt houtrot.

Houtaantasting herkennen

Aangetast hout herkent u als volgt:

  • blaasjes onder en loslaten van de verflaag
  • barstjes in de verflaag
  • lokale holten en deuken in de lengterichting van het hout
  • bruine of zwarte verkleuring van het ongeverfde hout
  • loslaten van delen van het hout

Droog en niet te warm

Goed schilderwerk vraagt gunstige omstandigheden bij de uitvoering ervan. Het moet droog weer zijn. Dus niet schilderen bij mist, regen of hoge luchtvochtigheid. Vermijd ook rechtstreeks zonlicht. Bij warm weer droogt de verf sneller en is er meer kans op kwaststrepen en blaasjes.

Let op de details

Schenk speciale aandacht aan liggende onderdelen zoals dorpels, deurkalven en afdekkingen van dakkapellen. Let ook op details als randen, hoeken, naden, verbindingen, kopse kanten en boven- en onderzijden van deuren. Ook windveren en luiken zijn zeer onderhoudsgevoelig en vragen bijzondere aandacht.

Laat oude verflagen zitten

Oude verflagen geven veel informatie over de (kleur-)historie van uw oude pand. U vindt deze lagen vaak nog in (boven-)hoeken van kozijnen of slecht bereikbare plaatsen. Koester deze lagen voor zover ze vast zitten. U kunt gewoon doorgaan op hetzelfde verfsysteem. Een uitzondering hierop vormen latex of andere afsluitende verflagen. In die gevallen is het verstandig de laag te verwijderen en te vervangen door een vochtregulerend verfsysteem.

Schilder het glas een paar millimeter mee

Schildert u uw raamkozijnen? Schilder dan minimaal 2 millimeter van het glas mee. Hierdoor sluit uw schilderwerk naadloos aan op de ruit waardoor u een waterdicht geheel krijgt.

Kit

Door kieren tussen oude kozijnen en muur dicht te kitten voorkomt u het uittreden van vocht en belemmert u de nodige ventilatie. Gebruik liever een damp-open voeg van kalkspecie.

 

Meer weten?

Meer tips voor vakkundig herstel: bestel de gratis waaier ‘Schade aan uw monument’ van Stichting ERM via secretariaat@stichtingERM.nl

 

Deel dit bericht