Vraag_het_de_Vakman__o_LR

Tegels voor boogtrommels

Vraag:
Wij zijn voor onze boerderij uit 1890 in Zeeuws-Vlaanderen op zoek naar tegels voor in de bogen boven de ramen. Welke tegels kunnen we hiervoor het beste gebruiken en waar moeten we bij aanschaf en aanbrengen op letten?

Antwoord:
Wij adviseren altijd om van te voren onderzoek te doen naar de oorspronkelijke afwerking van de boogtrommels. Veel monumenteneigenaren weten niet dat er van hun monument beschrijvingen zijn over de monumentale onderdelen, de staat en de historie. Van de boerderij van de vraagstellers bestaat bijvoorbeeld een beschrijving, opgesteld door de Provincie Zeeland in het kader van het Monumenten Inventarisatie Project (een landelijke inventarisatie van jonge monumenten uit de periode 1850-1940). Uit bestudering van oude foto’s in deze beschrijving blijkt dat het motief in de boogtrommels niet met tegeltjes gemaakt kan zijn. Nader onderzoek ter plaatse wijst uit dat de boogtrommels vroeger waren gestukadoord en beschilderd. Wij hebben daarom geadviseerd dit weer zo uit te laten voeren door een vakbekwame meester-schilder.

Voor boogtrommels werden ook wel gebakken geglazuurde tegels gebruikt. Deze tegels zijn tweedehands met wat geluk nog wel te vinden, vooral net over de grens in België. Ook zijn er bedrijven die (nieuwe) oude tegeltjes verkopen, bijv. het Oude Huis in Bergen op Zoom. Schakel voor het plaatsen van tegels een vakman in.

Deze vraag werd beantwoord door Vakgroep Restauratie-lid Leenhouts’ Aannemings-Bedrijf BV.

Voor meer informatie:www.leenhoutsoostburg.nl.

Tekst | Leenhouts’ Aannemings-Bedrijf BV.
Fotografie | Bed & Breakfast Monumentn076/Voeggarant
Geplaatst in maart/april-editie 2015

Heeft u ook een vraag?

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan Herenhuis. Wij schakelen hiervoor de juiste vakmensen in, of het nu gaat om gespecialiseerd onderhoud, planvorming, herbestemming of restauratie van monumenten en beeldbepalende gebouwen.

Stel uw vraag via redactie@herenhuis.nl

Deel dit bericht