pexels-la-miko-3615711

Oude telefoon- en internetaansluitingen: What to do?

De oude telefoon- en internetkabel is een verbinding die is gemaakt van koperdraad. We hebben het dan over DSL, dat is de afkorting van Digital Subscriber Line. Inmiddels zijn er veel meer mogelijkheden en wordt er ook gewerkt met Coaxkabels voor de televisie aansluiting en glasvezelkabels voor de combinatie van televisie, internet en bellen. Ligt er in jouw woning nog een oude kabel voor telefoon en internet, dan is de kans heel groot dat dit buiten de woning, verderop in de wijk of in de centrale al is vervangen door een glasvezelkabel.

Van oud naar nieuw

Als het internet in je woning hapert of gewoon erg traag is, kan dit te maken hebben met een oude kabel. Storingen treden gemakkelijker op met een DSL-kabel en de snelheid laat vaak te wensen over. Vooral in gezinnen met opgroeiende kinderen kan dit tot veel frustratie leiden. Dit geldt ook voor gezinnen met alles-in-1 pakketten (Wat is Alles-in-1?). Deze pakketten van bijvoorbeeld Ziggo kunnen verschillen van snelheid, van 75/10 Mbit/s internetsnelheid tot zelfs 1000/50 Mbit/s. Toch kun je de internetsnelheden met zo’n internet en tv-aanbieding niet altijd bereiken als je huis beschikt over kabels die niet zoveel stroomsignalen kunnen overbrengen, door bijvoorbeeld DSL-kabels.. Wil je graag dat dit verandert, dan is dat niet altijd eenvoudig. Ook als je in huis alles tiptop in orde hebt kan het zijn dat een deel van de signalen toch nog met behulp van een DSL-kabel wordt getransporteerd. Ziggo en Vodafone denken daar een oplossing voor te hebben gevonden in de vorm van GigaBit internet. Met behulp van de DOCSIS 3.1 techniek gaan ze aan de slag om een groot aantal aansluitingen in o.a. Arnhem, Nijmegen en Zoetermeer op te waarderen.

Wanneer moet je aan de bel trekken?

Bellen met een oude telefoonaansluiting levert over het algemeen geen problemen op. Natuurlijk moet je gebruik blijven maken van een vaste telefoon of een DECT-telefoon. Afhankelijk van het abonnement kan de prijs iets hoger of iets lager zijn dan met een smartphone. Als internetten met de oude DSL-kabel niet goed lukt, kun je contact opnemen met je provider. Mogelijk krijg je een ander modem, al is dit niet altijd de oplossing. Informeer daarom bij je gemeente of er projecten zijn in je regio waarbij glasvezel wordt aangelegd. Misschien is het mogelijk om je daarbij (meestal tegen een extra betaling) aan te sluiten.

4G of Starlink?

Vooral in het buitengebied kan de snelheid van het internet te wensen overlaten. Is dit het geval informeer dan bij je provider of het niet beter is om over te stappen op een abonnement voor een 4G-verbinding. Je gaat dan gebruik maken van een LTE-M netwerk dat je apparaten direct verbindt met het 4G-netwerk. Voor veel huishoudens die problemen ervaren met een oude telefoon- en internetaansluiting is dit een prima alternatief. Dan hoef je namelijk niet alle kabels in je huis te vervangen. De ontwikkelingen staan echter niet stil en inmiddels is Elon Musk bezig met het installeren van satellieten in de ruimte om verbindingen tot stand te brengen. Ben jij iemand die wel van nieuwe snufjes houdt, en heb je genoeg ruimte om een schotel te plaatsen? Dan kun je je aanmelden bij Starlink om mee te doen aan een beta-test.

Deel dit bericht