pexels-los-muertos-crew-8853509

Nederlanders met zonnepanelen kiezen vaker voor groene stroom

Zonnepanelen zijn razend populair: steeds meer mensen kiezen hiervoor en willen zo flink besparen op de energierekening. Ook hopen zij hiermee een bijdrage te leveren aan het milieu. Wanneer je beschikt over zonnepanelen, wek je namelijk je eigen energie op. Echter moet je wel altijd nog een contract bij een energieleverancier afsluiten: je zal namelijk niet altijd gelijk jouw opgewekte energie gebruiken en de zon zal niet altijd schijnen op het moment dat jij energie nodig hebt.

Bij het kiezen van een energiemaatschappij, oriënteren Nederlanders met zonnepanelen zich vaker op groene stroom dan mensen die niet over zonnepanelen beschikken. Dit concludeerde Independer eerder op basis van onderzoek, waarbij ruim 1 miljoen energievergelijkingen in 2020 werden geanalyseerd.

Meer interesse in groene stroom onder Nederlanders met zonnepanelen

In Nederland beschikken ruim 1 miljoen huizen over zonnepanelen: dit zijn er bijna 1 op de 8. Zonnepanelen worden dan ook steeds goedkoper én van betere kwaliteit. Daarbij is het mogelijk om zonnepanelen te huren, of om goedkoop te lenen van de overheid. Verder zijn er verschillende financieringsopties mogelijk.

De eigenaren van de zonnepanelen oriënteren zich 17 procent vaker op groene stroom dan gemiddeld. Mensen zonder zonnepanelen op hun dak overwegen juist minder vaak te kiezen voor de duurzamere optie. Namelijk 4,9 procent minder dan gemiddeld. Zij zijn vaker op zoek naar goedkope in plaats van groene opties.

Groene energie hoeft echter niet altijd te betekenen dat het ook duurdere energie is. Het vergelijken van energie op prijs en inhoud is dus altijd verstandig.

Zonnepanelenbezitters meest groen in Utrecht, Gelderland en Noord-Holland

In Nederland zijn vooral zonnepanelenbezitters van Utrecht bovengemiddeld groen: zij oriënteren zich 50 procent vaker op groene stroom dan de gemiddelde Nederlander. Gelderland komt op een tweede plek: hier keek 21,8 procent van de inwoners met zonnepanelen meer naar groene stroom. Ook Noord-Holland scoort hoog met 20,3 procent.

Vooral grote steden geïnteresseerd in groene stroom

Van alle Nederlanders, interesseren inwoners uit de 15 grootste steden zich het meest voor groene energie. Utrechters oriënteren zich 79,1 procent vaker in duurzame energie dan gemiddeld en zijn hiermee koploper. Hierna volgen Nijmegen, Amsterdam en Amersfoort.

Deel dit bericht