maler streicht decke

Kleur oude stucwerkplafonds

Vraag:

In het januari/februari-nummer van Herenhuis in 2011 schreef Lex van der Zwaag in de rubriek Pigment & Kleur over Nederlands wit en grauw. Hierin noemt hij kleurnummers (F9.07.80 heb ik toegepast in zijdeglans met een prachtig resultaat!).

Wij willen onze oude radiatoren laten spuiten. De spuiterij kan alleen Ral-kleuren toepassen. Welke Ral-kleur komt het meest overeen met kleurnummer F9.07.80? Ook laten wij het plafond zoals het in 1906 was terug aanbrengen. Dit gebeurt in oude stijl door iemand van het Stucgilde. Welke kleur wit had een plafond normaliter? Zowel de stukadoor als de schilder adviseren ‘gewoon helder wit’. Het houtwerk is allemaal RAL1013 zijdeglans. Op de muren komt deels behang, deels gekleurde verf. Wat adviseert u?
A. Steenvoorden, Utrecht

Antwoord:
Bij oude stucwerkplafonds adviseer ik altijd kleur Ral 9010. Die kleur heeft na droging de uitstraling van een ‘belegen’ gekalkt plafond. In oude kamers gebruik ik nooit helder wit, dit gaat al snel erg steriel en, in mijn ogen, te nieuw lijken. Daarnaast zou ik bij een dergelijk plafond kiezen voor een matte uitstraling en hiervoor een matte muurverf gebruiken. Dit benadert een kalkafwerking het meest. Strijk een nieuw gestuukt plafond wel eerst voor met een fixeermiddel. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een echte kalkverf. Dit is echter voor een niet-schilder lastiger aan te brengen. Het werkt stroef en is stugger. Breng kalkverf op een nieuw gestuukt plafond altijd in enkele dunne lagen aan. Het resultaat wordt pas zichtbaar na droging. Er zijn overigens ook kalkverven die niet meer aflaten (krijten).
Lex van der Zwaag, restauratieschilder bij Cor Buist

Tekst & Fotografie | Herenhuis
Geplaatst in het mei/juni-editie 2015

Deel dit bericht