Noordenveld

Gemeente Noordenveld wint Erfgoedprijs 2020

De gemeente Noordenveld heeft de BNG Bank Erfgoedprijs 2020 gewonnen. Juryvoorzitter Ina Adema, commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant, maakte dit op 23 september bekend op Landgoed Middachten in Rheden. Noordenveld ontving, behalve de lof van de jury, een oorkonde en een geldprijs van € 25.000, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Ook de andere genomineerden Alkmaar, Appingedam en Schouwen-Duiveland werden uitgebreid gecomplimenteerd door de jury.

De winnaar
De jury wees Noordenveld aan als winnaar, omdat deze gemeente zich een voorbeeld toont voor andere gemeenten. In de hechte samenleving bestaat veel kennis, interesse en liefde voor de lokale geschiedenis en voor het erfgoed. De gemeente ondersteunt met veel enthousiasme de talrijke initiatieven van bewoners en vrijwilligers. En het deskundige erfgoedteam van de gemeente zet zich met grote zorgvuldigheid en betrokkenheid in voor de goed bewaarde historische omgeving. De jaarlijks grote stroom aan geïnteresseerden uit binnen- en buitenland is daar het bewijs van.

Ook Alkmaar, Appingedam en Schouwen-Duiveland scoorden hoog op de criteria participatie, communicatie en innovatie. Een greep: Alkmaar toont haar geschiedenis overal in de openbare ruimte en maakt gebruik van het enthousiasme van haar inwoners. Appingedam heeft een bruisende historische binnenstad (met de bekende hangende keukens) waar door het jaar heen de talrijke vrijwilligers interessante erfgoedactiviteiten organiseren. De kracht van Schouwen-Duiveland is de grote trots van haar inwoners die allen zorg dragen voor de bijzondere erfgoedlocaties in deze gemeente, waaronder het prachtige Zierikzee.

Winnaar Publieksprijs
Dit jaar is wederom enthousiast gestemd voor de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. Met ruim 2.500 van de 4.500 stemmen won de gemeente Appingedam de Publieksprijs 2020.

BNG Bank Erfgoedprijs
Sinds 2010 wordt op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 een nationale prijs toegekend aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid: de BNG Bank Erfgoedprijs. De gemeente Rheden won in 2019, en is daarom gastgemeente voor de prijsuitreiking van editie 2020. De prijs is een stimulans voor uitstekend erfgoedbeleid. In de afgelopen jaren is gebleken is dat ook andere gemeenten worden geïnspireerd en aangemoedigd door de innovatieve voorbeelden die genomineerden en winnaars hebben gesteld. De jury heeft onderzocht hoe de genomineerden omgaan met hun erfgoed in brede zin: met de gebouwde monumenten, archeologie, museale collecties en archieven, maar ook historisch landschap, mobiel en immaterieel erfgoed. Elementen als participatie, communicatie en innovatie in het erfgoedbeleid, maar ook draagvlak in de samenleving en integratie van erfgoed in het totale beleid van de gemeente, vormen onderdeel van de beoordeling. Lees hier het juryrapport.

Deel dit bericht