09.04.13_Burgy_Schaafmachine-3858

Gedetailleerd houtwerk

Vraag:

Onze monumentale woning is rijk aan gedetailleerd houtwerk. Wordt dit momenteel nog op dezelfde manier gemaakt als vroeger?

Antwoord:

Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van een freesmachine, die veel wordt gebruikt in de timmerwerkplaats van restauratiebouwbedrijven. Deze machine kan verschillende profileringen slaan aan houten delen, hetgeen in de monumentenzorg vaak voorkomt bij onder andere goot- en gevellijsten, boeidelen, vensterbanken en interieur-aftimmerwerk. Voor buitentimmerwerk geldt dat de juiste detaillering belangrijk is voor een goede afwatering van hemelwater. Goed geprofileerd lijstwerk (met aandacht voor de afwatering) kan, bij goed onderhoud, lang meegaan.

Voor iedere verschillende profilering wordt een ander beitelblok gemaakt. Op de foto is een groot aantal beitelblokken te zien. Echte vakbedrijven hebben veel van deze dure blokken in huis. Als je de oude profileringen ziet krijg je veel respect voor wat de timmerlieden in het verleden met handgereedschap konden maken. We proberen nu alleen het allernoodzakelijkste te vervangen, waarbij kleine inzetstukjes soms nog handmatig met profielschaven worden uitgevoerd. Uitgangspunt is om het oorspronkelijk werk zoveel mogelijk te behouden.


Tekst & Fotografie | Vakgroep Restauratie

Geplaatst in september/oktober-editie 2014

Heeft u ook een vraag?

Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan Herenhuis. Wij schakelen hiervoor de juiste vakmensen in, of het nu gaat om gespecialiseerd onderhoud, planvorming, herbestemming of restauratie van monumenten en beeldbepalende gebouwen.

Stel uw vraag via redactie@herenhuis.nl

Deel dit bericht