erfurt_klimatec_kv_600

Aanbrengen isolatiebehang

Vraag:

Mijn honderdtwintig jaar oude huis is deels geïsoleerd, maar de aan twee buitengevels grenzende woonkamer heeft halfsteens muren met een planken binnenwand die van gipsplaten is voorzien. Isolatie aan de buitenzijde of aanbrengen van extra binnenwanden/muren is vanwege de hoge kosten geen optie. Ook zou met isolatie van de buitenzijde het karakter van het huis worden aangetast. Het aanbrengen van het isolatiebehang Klima Tec Pro zou mogelijk een optie zijn (meer informatie: www.erfurt.com). Ik denk dat het product tamelijk nieuw is en vraag mij af of u van het bestaan op de hoogte bent. Graag zou ik van u advies willen ontvangen over het gebruik van Klima Tec Pro kv 600.

Antwoord:
Isoleren van buitenaf op schoon karakteristiek metselwerk is inderdaad geen optie, aan de binnenzijde isoleren blijft dan over. Normaliter plaats je de isolatie in de binnenwand, die afgewerkt is met gipsplaat. De opbouw is, van binnenuit omschreven: multiplex van 10 millimeter; regelwerk 50×100, waarin isolatie van 90 millimeter dik; een dampremmer van folie; een gipsplaat van 12 millimeter.

Ik begrijp dat er regelwerk aanwezig is, waarover gipsplaat is aangebracht. Ervaring met isolerende binnenafwerking van behang in monumenten is er nauwelijks, behalve met reflecterende folie achter radiatoren. Isolatiewaarden worden uitgedrukt als ‘R-waarde’. De minimale R-waarde voor een goede isolatie is 2,5. Het is dus belangrijk de isolatiewaarde van dit behang te achterhalen. Als deze minder dan 2,5 is zal de toepassing van isolerend behang slechts een lichte of tijdelijke isolatieverbetering opleveren. Voor een definitieve verbetering zal de binnenwand goed geïsoleerd moet worden, de kosten daarvan verdient u uiteindelijk terug in uw energierekening.

Tekst & Fotografie | Vakgroep Restauratie
Geplaatst in het maart/april-editie 2015

Deel dit bericht