Fulda 2022_exhibition Design & Dynastie

Zomertentoonstelling Fulda: Design & Dynastie

Tien jaar geleden organiseerde de Haagse tentoonstellingsmaker Nicole Uniquole een succesvolle expositie in Paleis Oranienbaum, het voormalige woonhuis van vorstin Henriëtte Catharina van Anhalt-Dessau, prinses van Oranje-Nassau. Nu, een decennium later, is de Duitse stad Fulda aan de beurt. Opnieuw worden hedendaagse ontwerpen met historische verzamelingen gecombineerd. Ditmaal in het barokke paleis van Fulda.

De aanleiding voor de zomerexpositie ‘Design & Dynastie, 250 Jahre Hofleben Oranien-Nassau in Fulda’ is de 250ste geboortedag van koning Willem I (1772-1843). Wat maar weinig mensen weten is dat hij, voordat hij onze eerste koning werd, van 1803 tot 1806 over het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda regeerde. Nicole Uniquole: ‘Voor deze expositie heb ik mij uitgebreid verdiept in het leven van koning Willem I. Uiteindelijk besloot ik om de tentoonstelling te verbreden en daar alle Nederlandse koningsparen bij te betrekken: van Willem I en Wilhelmina van Pruisen tot Willem-Alexander en Máxima.’

Foto: Gemmy Woud-Binnendijk
Avondjurk van Jan Taminiau.
Foto: team Peter Stigter

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hedendaagse ontwerpen

In alle kamers van het paleis worden historische objecten gecombineerd met hedendaagse vormgeving en mode van prominente Nederlandse vormgevers, onder wie Hella Jongerius, Jan Taminiau, Joep van Lieshout en beroemde fotografen als Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Scheltens & Abbenes en Gemmy Woud-Binnendijk. Ook het werk van jong talent heeft binnen de paleismuren een plek gekregen. De hedendaagse ontwerpers en vormgevers werken op het gebied van design en materiaalverwerking volgens de traditionele ambachtelijke manier. Sprookjesachtige ensceneringen zorgen ervoor dat de historische kostbaarheden naast en tussen de hedendaagse meubelen, sieraden, glas, porselein, couturestukken en fotografie op een sensationele manier tot hun recht komen.

‘Design & Dynastie, 250 Jahre Hofleben Oranien-Nassau’, Fulda, tot 25 augustus. Meer informatie www.fulda2022.de

 

 

Deel dit bericht