BGL-Partnerdeal-20160424-Hermitage
BGL-Partnerdeal-20160424-Hermitage

Rembrandt en tijdgenoten

Vijfendertig belangrijke schilderijen uit The Leiden Collection, een van de grootste particuliere collecties zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst ooit, zijn te bewonderen in de Hermitage in Amsterdam.

De tentoonstelling omvat gerenommeerde werken van Rembrandt van Rijn (1606- 1669), die het principe omarmde dat een waarlijk schildermeester een historieschilder moet zijn. Centraal in de tentoonstelling staat zijn meesterwerk Minerva in haar studeerkamer (1635), een majestueus en opvallend schilderij van de godin van de wijsheid. Rembrandts monumentale Minerva wordt, als bewijs van Rembrandts virtuositeit, tentoongesteld samen met zijn juweelachtige Buste van een bebaarde oude man (1633), zijn kleinste bekende schilderij (olieverf op papier) – zo klein dat het in de palm van je hand past.

Andere werken die naar Amsterdam komen zijn van tijdgenoten van Rembrandt en plaatsen Minerva in een bredere context van allegorische, Bijbelse en mythologische schilderijen. Onder de tentoongestelde werken bevinden zich verschillende historiestukken van kunstenaars die rechtstreeks met Rembrandt verbonden zijn, waaronder meesterwerken van zijn leermeester, Pieter Lastman (1583-1633), en van leerlingen en volgelingen, waaronder Ferdinand Bol (1616-1680) en Arent de Gelder (1645-1727).

The Leiden Collection
The Leiden Collection, in 2003 opgericht door de Amerikaanse verzamelaars Dr. Thomas S. Kaplan en zijn vrouw Daphne Recanati Kaplan, omvat ongeveer 250 schilderijen en tekeningen en vertegenwoordigt een van de grootste en belangrijkste verzamelingen van zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderijen in particuliere handen. De Collectie is genoemd naar Rembrandts geboortestad en richt zich op de werken van Rembrandt en zijn volgelingen. Ga voor meer informatie naar theleidencollection.com, een uitgebreide online catalogus met gedetailleerde informatie over elk schilderij.

Rembrandt en tijdgenoten: historiestukken uit The Leiden Collection, t/m 27 augustus 2023, www.hermitage.nl

Deel dit bericht