Huis Van Gijn - eettafel kerst - Bram Vreugdenhil

Kerst in Huis van Gijn

Stoken tot 15 graden, seizoensgroenten op het menu en ’s avonds een echt boek lezen in plaats van scrollen op de smartphone. Nee, het gaat hier niet over de laatste lifestyletrends. Dit is het rijke negentiende-eeuwse leven van het Dordtse patriciërsechtpaar Van Gijn. Dompel u onder in kerstsferen in de ‘Upstairs, Downstairs’-achtige setting in dit prachtige museumhuis.

Van de kerstdiners die de Van Gijns geven, zijn menukaarten bewaard gebleven met gerechten erop als schildpadsoep en fazant. “Simon ontmoet in de haven een paar Engelsen met wie hij aan de praat raakt”, verklaart conservator Wyke Sybesma de wilde vogel op het menu. ‘Blijkbaar klikt het, want de Engelsen sturen met Kerstmis fazanten naar de Nieuwe Haven.’ Afgaand op overgeleverde brieven is Antonie Cornelis Loffelt vaste gast aan de kerstdis bij de familie. De leraar klassieke talen en kunstcriticus is een van Van Gijns beste vrienden. Hij vergezelt het echtpaar ook vaak per trein of rijtuig op hun wekenlange zomerreizen door Europa.
Over de tafelversiering is weinig bekend. Wyke put ervoor uit ‘Mijn gids in huis en hof’ van Elis M. Rogge (1906). Het contrast van de rode bloemen en groene bladeren ziet er feestelijk uit in het ‘geflikker van gas- of kaarslicht’. Midden op tafel adviseert Rogge een sparrenboompje met rode bonbons en kaarsjes. Verder is het aan de ‘goede smaak der gastvrouw’.

De kerstopstelling is nog te zien tot en met 8 januari 2023.

Beleef de 19de eeuw met korting!
Lezers van Herenhuis bezoeken Huis van Gijn met korting  en betalen € 10,- in plaats van € 12,50 per persoon.
Gebruik hiervoor de bon op pagina 77 uit Herenhuis #93. Deze bon is geldig t/m 28-02-2023 voor maximaal 4 personen.
Kinderen t/m 18 jaar hebben altijd gratis toegang tot het museum.

Museumhuis van Gijn, www.huisvangijn.nl

Deel dit bericht