Famous Zwinger palace (Der Dresdner Zwinger) Art Gallery of Dresden, Saxony, Germany
Famous Zwinger palace (Der Dresdner Zwinger) Art Gallery of Dresden, Saxony, Germany

Een nieuwe Vermeer in Dresden

Voor kunst- en architectuurliefhebbers biedt Dresden een waaier aan hoogtepunten. De komende maanden lokt de Duitse stad nóg meer, want met de grootse tentoonstelling ‘Johannes Vermeer – Vom Innehalten’ krijgt u de kans om maar liefst tien werken van Vermeer in een keer te bewonderen.

Tijdens de restauratie, begonnen in 2017,  van Vermeers ‘Brieflezend meisje bij het venster’ werd een opzienbarende ontdekking gedaan. Het was al bekend dat onder een verflaag een voorstelling van een naakte cupido te zien was. Deze voorstelling sierde de achtermuur van het kunstwerk, als een schilderij in een schilderij. Het leek erop dat Vermeer destijds niet tevreden was met de compositie en besloten had dit element over te schilderen. Experts ontdekten dat deze verflaag later aangebracht zou zijn, zodat de laag niet door Vermeer zelf zou zijn overgeschilderd. Na lang onderzoek werd besloten om deze laag zorgvuldig te verwijderen, waardoor een ‘nieuwe’ Vermeer tevoorschijn kwam.

 

 

Tentoonstelling ‘Johannes Vermeer – Vom Innehalten’

De Gemäldegalerie Alte Meister is een museum in het paleiscomplex Zwinger. Het museum is onderdeel van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden. Het schilderij ‘Brieflezend meisje bij het venster’ vormt het middelpunt van de tentoonstelling. Samen met negen andere schilderijen van Vermeer, waaronder de ‘Brieflezende vrouw in het blauw’ (Amsterdam, Rijksmuseum) en de ‘Staande virginaalspeelster’ (Londen, National Gallery), die nauw aan het schilderij verwant zijn, zijn nog zo’n vijftig werken van de Nederlandse genreschilderkunst uit de tweede helft van de zeventiende eeuw te zien. Schilderijen van Pieter de Hooch, Frans van Mieris, Gerard ter Borch, Gabriël Metsu, Gerrit Dou, Emanuel de Witte en Jan Steen tonen de artistieke omgeving waarin Vermeer werkte en met wie hij nauw contact had. Een deel van de expositie zal specifiek gewijd zijn aan Vermeers schildertechniek en de restauratie van het schilderij ‘Brieflezend meisje bij het venster’.

De tentoonstelling is te bezoeken t/m 2 januari 2022. Kijk voor meer informatie op www.skd.museum.de

Deel dit bericht