Hans Withoos - Making Milky Waves, 2020

Drie generaties Withoos

Museum Flehite in Amersfoort presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Nederlandse meesterschilder Mathias Withoos. De zeventiende-eeuwse schilder geniet internationale bekendheid om het dramatische licht in zijn weidse stadsgezichten en gedetailleerde stillevens. In de tentoonstelling ‘Ander Licht op Withoos’ hangen tachtig werken van drie generaties Withoos; van vader Mathias, zijn kinderen én van hedendaags fotograaf en nazaat Hans Withoos.

Amersfoortse schildersfamilie

Mathias Withoos is de bekendste schilder uit Amersfoort in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Hij kreeg met zijn echtgenote Wendelina van Hoorn acht kinderen, waarvan er vier door Mathias werden opgeleid om het schildersambacht te leren. De tentoonstelling geeft een representatief overzicht van het indrukwekkende oeuvre van Mathias Withoos en ook een beeld van het werk van zijn schilderende kinderen.

Schilder Mathias Withoos

Mathias Withoos (1627–1703) volgde een schildersopleiding bij bouwmeester en kunstschilder Jacob van Campen. Voor verdere studie en inspiratie vertrok hij rond zijn twintigste als meesterschilder naar Rome. Na enkele jaren keerde hij terug naar Amersfoort. Mathias was een zeer gelovig en belezen man met veel kennis over flora, fauna en de symboliek van vergankelijkheid. Tot zijn specialismen als fijnschilder behoren vanitasschilderijen, bosstillevens, lusthoven en italianiserende landschappen.

Fotograaf Hans Withoos

Hans Withoos (1962) volgde een opleiding textielvormgeving en fotografie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. De kunstenaar is een romanticus met een grote fascinatie voor schoonheid in al haar aspecten. Zijn fotografische schilderijen weerspiegelen een vervreemdende esthetiek. In de serie ‘Withoos meets Withoos, The People’ herinterpreteert de fotograaf de schilderkunst van zijn verre voorvader Mathias en voegt daar mensen en leven aan toe. Daarbij combineert hij stillevens en stadsgezichten met eigen, surrealistische beelden en wordt de vergankelijkheid in een ander licht geplaatst. In het kleurrijke werk spelen diversiteit en inclusiviteit een prominente rol.

Ander Licht op Withoos, 12 december 2021 t/m 8 mei 2022, www.museumflehite.nl

Deel dit bericht