odorat sgrafitte cauchie
odorat sgrafitte cauchie

Art nouveau in optima forma

2023 is uitgeroepen tot ‘Art Nouveau jaar’ in Brussel. Niet geheel toevallig, want in de Belgische hoofdstad kwam deze dynamische kunststroming aan het eind van de negentiende eeuw tot ongekende bloei. BRAFA, de kunstbeurs die in Brussel van 29 januari tot en met 5 februari plaatsvindt, haakt hierop in met een gevarieerd art-nouveauprogramma en een excellent kunstaanbod om van te smullen.

In 2023 is het precies 130 jaar geleden dat het Brusselse ‘Hotel Tassel’ (Huis Tassel) werd ingehuldigd. Het gebouw, dat beschouwd wordt als het eerste architectonische werk in art-nouveaustijl, was een schepping van Victor Horta. De Belgische architect, die gezien wordt als dé belangrijkste vertegenwoordiger van de art nouveau, oogstte na de bouw van de woning uit 1893 onmiddellijk succes. Hij sleepte hierdoor diverse vervolgopdrachten in de wacht, zoals het Solvay Huis en het Huis van Eetvelde. Alle drie prijken ze tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De vernieuwende art-nouveaucreaties van Victor Horta vonden al snel navolging onder zijn collega-architecten, waardoor er in de verschillende Brusselse buitenwijken, zoals Schaarbeek, Etterbeek, Elsene en Sint-Gillis diverse gebouwen in deze stijl gebouwd werden. Veel van deze panden ontkwamen, tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en het einde van de jaren 60, spijtig genoeg niet aan het lot van de sloophamer. Desondanks telt Brussel nog altijd ruim vijfhonderd gebouwen in art-nouveaustijl.

Art-nouveautapijt
Het themajaar vormt voor de Brusselse Art Fair (BRAFA) de aanleiding om tijdens deze 68ste editie art nouveau op een bijzonder voetstuk te plaatsen. De kunstbeurs pakt op een aansprekende manier uit. Zo zullen bezoekers hun schreden zetten over een monumentaal art-nouveautapijt van maar liefst 10.000 m2. Benjamin Zurstrassen, conservator van het Horta Museum, selecteerde hiervoor enkele originele tekeningen van art-nouveaupionier Victor Horta. Deze zijn verwerkt in een uniek tapijt dat over de hele beurs uitgerold is. Tijdens de BRAFA geven Benjamin Zurstrassen en professor Werner Adriaenssens, conservator van de afdeling Decoratieve Kunsten van de twintigste eeuw bij de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, lezingen over de sierlijke art-nouveaustijl die zich laat kenmerken door de gebogen lijnen en decoratieve motieven uit de natuur.

Diverse exposanten van de BRAFA tonen kunstwerken in deze bijzondere stijl, maar het aanbod omvat ook topstukken van vóór en na deze tijd – van de klassieke oudheid tot heden. Daarnaast is er, als kers op de taart, een expositie met topstukken uit de art-nouveauperiode.

 BRAFA, 29 januari t/m 5 februari 2023, www.brafa.art

Deel dit bericht