cottessen-5-vijlen-foto-sebunga-leembouw-vakwerk-6

8 september: Masterclass Restaureren met ecologische bouwmaterialen

Op donderdag 8 september vindt in Soesterberg het Erfgoed & Ambacht Event plaats. Op een unieke locatie, voormalige vliegtuigshelter 611, komen erfgoedliefhebbers in contact met tientallen specialisten op het gebied van restauratie, interieur en duurzaamheid. Tijdens dit event organiseert magazine Herenhuis samen met haar partners vier informatieve Herenhuis Masterclasses met als thema ‘Duurzame monumenten’.  

Thomas Pijnenborgh, oprichter van Groene Bouwmaterialen, deelt in deze Masterclass zijn kennis met betrekking tot het restaureren en renoveren van cultureel erfgoed met ecologische bouwmaterialen. Alle woningen, werkplaatsen, boerderijen, kerken, kastelen en paleizen van vóór de Tweede Wereldoorlog zijn ooit ecologisch gebouwd. In de laatste eeuw wordt vaak ingegrepen met synthetische en te dampdichte materialen, met als gevolg dat gebouwen langzaam schade oplopen: Eeuwenoud metselwerk beschadigd door gebruik van cementhoudend voegwerk; eeuwenoude balken gaan ineens snel achteruit doordat condensvocht in de omliggende muren niet voldoende snel meer weg kan of houtwerk is dichtgeschilderd met synthetische filmvormende verflagen.

 

 

 

 

 

Thomas laat u zien hoe u de natuurlijke balans in een monument respecteert en -als u deze balans respecteert- hoe ver u dan kunt gaan met het isoleren en verduurzamen van een eeuwenoud object. Hij vertelt over de bijzondere kwaliteiten van de materialen die vroeger werden gebruikt, welke problemen er ontstaan door met onnatuurlijke materialen in te grijpen en hoe u met natuurlijke bouwmaterialen met respect kunt zorgen voor de prachtige gebouwen van onze voorouders.

U bent van harte welkom!


Masterclass ‘Restaureren met ecologische bouwmaterialen’

Wanneer: donderdag 8 september 2022
Tijd: 13.30 – 14.00 uur
Waar: Tijdens het Erfgoed & Ambacht Event in Soesterberg
Kosten: inbegrepen in entree Erfgoed & Ambacht Event


Erfgoed & Ambacht Event
Het Erfgoed & Ambacht Event vindt plaats op donderdag 8 september tussen 11.00 uur en 19.00 uur. De tijdstippen van de lezingen en masterclasses vindt u op www.erfgoedenambacht.nl

Als lezer van Herenhuis ontvangt u een aantrekkelijke korting op de toegangsprijs. U betaalt dan slechts € 12,50 per persoon in plaats van € 19,95. Voor een passe-partout betaalt u € 29,95. Deze kortingen gelden alleen in de voorverkoop via www.erfgoedenambacht.nl. U vindt de kortingscode op pagina 65 van Herenhuis editie #91.

De masterclass Restaureren met ecologische bouwmaterialemaakt deel uit van de serie Herenhuis Masterclasses. Bent u benieuwd naar de andere masterclasses? Klik dan hier.

Deze masterclass wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met het Erfgoed & Ambacht Event en Groene Bouwmaterialen, aanbieder van biobased bouwmaterialen sinds 2008.

 

Deel dit bericht