De Tempelhof, foto Pepeyn Langedijk
De Tempelhof, foto Pepeyn Langedijk

7 november: Het woonhuis als zelfportret: de architectenwoning

Fans van twintigste-eeuwse architectuur kunnen hun hart ophalen. In het Van Schijndelhuis neemt Natascha Drabbe u op 7 november mee in de wereld van experimentele architectuur, inclusief een rondleiding door dit jongste monument van Utrecht.
In een boeiende lezing plaatst Natascha iconische Nederlandse architectenwoningen als het Jan de Jonghuis (1962-1967) van Jan de Jong , Huis van Ravesteyn (1932) van Sybolt van Ravesteyn en het Van Schijndelhuis (1992) van Mart van Schijndel in internationale context. Ook het kunstenaarsduo Adelheid & Huub Kortekaas heeft met hun buitenplaats De Tempelhof (1995-1999) een geheel eigen universum gecreëerd van woonhuis, atelier en beeldentuin. Natascha laat het verband zien met beroemde architectenhuizen zoals die van Lina Bo Bardi, Luis Barragán, Frank Lloyd Wright en Eileen Gray.

Deze boeiende masterclass geeft u een heldere blik op iconische architectuur

Masterclass Het woonhuis als zelfportret
Wanneer: 7 november om 11.00 uur 
Waar: Van Schijndelhuis, Pieterskerkhof 8, 3512 JR Utrecht
Kosten: € 25,- per persoon, inclusief koffie of thee

Meld u aan via info@vanschijndelhuis.nl
U ontvangt vervolgens een bevestiging per mail met nadere informatie.

Museumhuis Van Ravesteyn, foto Arjan den Boer

Natascha Drabbe, architectuurhistoricus en bewoner van het vermaarde Van Schijndelhuis in Utrecht, is directeur en oprichter van het Iconic Houses Netwerk, een internationaal netwerk van museumprofessionals die architectonisch bijzondere huizen en kunstenaarswoningen uit de twintigste eeuw managen. Zij werken samen en wisselen informatie uit voor de instandhouding van dit moderne erfgoed. De website iconichouses.org dient als platform voor ruim honderdvijftig moderne museumwoningen over de hele wereld, waarvan maar liefst twintig in Nederland. De museumwoningen zijn allemaal (de particuliere soms alleen op afspraak) te bezoeken en in sommige kun je zelfs overnachten of je vakantie doorbrengen.

Natascha Drabbe

De masterclass Het woonhuis als zelfportret maakt deel uit van de serie Herenhuis Masterclasses. Bent u benieuwd naar de andere masterclasses? Klik dan hier.

Deze masterclass wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met Iconic Houses Foundation.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email