Herenhuis maart/april 2014

Huidige editie (maart/april 2014)


Special Monumentenglas


‘Oud glas is bijzonder en komt nooit meer terug. Dat moet je koesteren!'
Cees Bosschaart, Isoglas


Een beknopte geschiedenis van vensterglas
Net als kunststofkozijnen hoort modern glas eigenlijk niet thuis in historische panden. Juist de onregelmatige structuur, luchtbelletjes en lichte verkleuringen in glas verlenen een pand zijn eigenheid en karakter. Weet u welke glassoort in uw pand thuishoort?Duizenden kleuren glas gevat in lood
Van meer dan vijfeneenhalfduizend kleuren glas zijn de recepturen bekend. En dit aantal neemt nog ieder jaar toe. Door gekleurde stukjes glas te combineren ontstaat er in het interieur van een gebouw, of het nu gaat om een jaren dertig woning of een kerk, een levendig lichtspel. Frank Coolen, eigenaar van GlasBewerkingsbedrijf Brabant, weet als geen ander hoe je glas in lood, gebrandschilderd glas en moderne glasbewerkingstechnieken moet toepassen.


De vier meest voorkomende monumentenglassoorten
Dirk Boersma van schilders- en glaszettersbedrijf Vakwerkhuis krijgt regelmatig de vraag om monumentale panden te voorzien van ‘monumentenglas’. De stookkosten kunnen hiermee immers aanzienlijk worden gereduceerd. Ook behoudt het pand zijn fraaie aanzicht. Maar wat is ‘monumentenglas’ nu precies? En wat zijn de eigenschappen ervan?


Elke ruit een schilderij
DaVinci Glas kon zijn geluk niet op toen de resultaten van de laboratoriumtesten binnenkwamen. Na drie jaren uitproberen en testen is het gelukt om met mondgeblazen cilinderglas isolerend glas mét spouw te produceren. Het nieuwe type glas verenigt het beste van twee tijdsperioden.Historische vensters isoleren
Isoleren is ‘hot’. Sinds de oliecrises en de bewustwording over milieu en energie neemt de behoefte ook bij eigenaren van historische huizen toe. Taco Hermans, senior onderzoeker instandhoudingstechnologie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, legt uit welke mogelijkheden er zijn bij historische vensters.


Weer happy met uw schuifraam
Volgens een voorzichtige schatting telt Nederland ongeveer drie miljoen schuiframen. Het is ongetwijfeld het meest toegepaste raamtype van de afgelopen eeuwen. En dat ondanks de bekende vastloop- en tochtproblemen. ‘Nergens voor nodig’, vindt Gerard Kok. Ook oude schuiframen kunnen met eenvoudige ingrepen prima werken én tochtvrij zijn.


De Koninklijke Nederlandse Glasfabriek J.J.B.J. Bouvy
Glas-in-loodramen, gebogen winkelruiten, geëtste ruiten, glazen bakstenen: wie goed om zich heen kijkt ontdekt overal wel ‘glazen’ erfgoed. Laura Roscam Abbing doet promotieonderzoek naar de Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek J.J.B.J. Bouvy. Ze wil meer te weten te komen over het reilen en zeilen van deze fabriek als voorbeeld voor de negentiende-eeuwse vlakglasindustrie.


Isoleren in balans
Wat begon met de vraag of Michel Trompert, eigenaar van Van Ruysdael, zijn kennis met Herenhuis wilde delen, liep uit op een bevlogen uiteenzetting waarin hij zijn visie op het isoleren van gebouwen uitlegt. Bestaat er echt een oplossing in enkelglas?Onopvallende achterzetramen
In landen als Duitsland en Zweden is het gebruikelijk om raamopeningen af te sluiten met dubbele ramen, de zogenaamde kastenfenster. Nederland is vooral een land van ‘enkele’ ramen. Maar ook deze zijn uitstekend te isoleren door het plaatsen van achterzetramen. ‘Met behoud van monumentale waarden van de originele vensters!’, aldus Cees Bosschaart.En verder...

Restauratie Jachthuis Beukenrode
Bij de restauratie van Jachthuis Beukenrode in Doorn speelt naast monumentale en esthetische waarden de ecologische waarde een rol – en soms zelfs de hoofdrol. Ecologisch architect Daan Bruggink en facilitair manager Peter van Doorn hebben elkaar hierin gevonden.Chique overdaad bij Rob Piepers Decorateurs
In een Haags straatje met de verbeeldingsvolle naam Juffrouw Ida, achter een statige groene deur op nummer 23, begint een wereld waar intense kleuren met elkaar wedijveren en rijk bewerkte gordijnen en tapijten geen muur of vloer onbedekt laten. We zijn bij Rob Piepers, decorateur van paleis tot particulier. De enige in zijn soort.


Royaal wonen aan de gracht
Het moet een van de meest royale huurhuizen zijn van Nederland, de bovenwoning in Huis Van Brienen aan de Herengracht in Amsterdam. De twee bovenste etages worden bewoond door Rob Labadie en Ingrid Labadie-Vorenkamp. Zij ontvangen hun gasten op twee hoog in de keuken, een loftachtige ruimte van zo’n honderdtwintig vierkante meter.


Dorpse parels: Sint Anna ter Muiden
Ruud Spruit ging op zoek naar idyllisch gelegen, historische plaatsjes in Nederland. Beschermde dorpsgezichten die het ontdekken meer dan waard zijn. Klein maar fijn, en daardoor zeker niet minder interessant. In deze aflevering bezoekt hij Sint Anna ter Muiden, weliswaar officieel een stadje, maar dan een met dorpse kwaliteiten.


Buitenplaats Welgelegen ontwaakt uit winterslaap
Sierlijke bosanemonen, velden vol narcissen, maagdelijke bloesems en hier en daar frisse toefjes heldergroen blad. Aan de grauwe sluier van de wintermaanden is een einde gekomen. Geniet van de ontluikende bloemenpracht op de historische buitenplaats Welgelegen in het Gelderse Warnsveld.Een toren met perspectief
Een woning neem je niet even onder je arm mee naar een andere locatie, hoe graag je dat soms ook zou willen. Geregeld verlaten mensen om allerlei redenen en omstandigheden – en met spijt in het hart - een pand dat een deel van hun leven is geworden. In de serie ‘Monument te koop’ de liefdevolle verhalen over deze vaak bijzondere gebouwen.