Herenhuis maart/april 2014

Huidige editie (juli/augustus 2014)Huize Rhijnhof in Leiden; Authentiek tot in de details
Veel Leidenaren kennen Huize Rhijnhof. Het markante landhuis uit 1774 deed namelijk lange tijd dienst als ontvangstruimte en aula voor de naastgelegen en gelijknamige begraafplaats. Decennialange besparingen op onderhoud hadden het pand echter geen goed gedaan. Gelukkig wist Onno van de Stolpe, de nieuwe eigenaar, in korte tijd een flinke achterstand weg te werken, zodat de buitenplaats weer schittert als nooit tevoren.Uit de kunst: Geraffineerd tafelzilver
Speurend naar sporen van ons verleden vormen kunstwerken een rijke bron van informatie. Kunst kan ons iets vertellen over de heersende artistieke tradities, maar geeft ook inzicht in culturele gebruiken of een bijzonder historisch moment. Deze aflevering beschrijft Anetta de Jong, directeur Kasteel de Haar in Haarzuilens, het bijzondere verhaal achter de collectie tafelzilver op De Haar.


Adellijk groen
Wat hebben de eeuwenoude tuinen van de buitenplaatsen Duivenvoorde en Hofwijck met elkaar gemeen? Beide werden aangelegd door voormalige eigenaren die alles uit de kast wilden halen om vrienden en buitenstaanders te imponeren. De tuin weerspiegelde de ziel van de bewoner.Vereeuwigd in zwart/wit
Toen in 1998 fotografe Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier van de voormalige directeur van Hasselblad Nederland een camera te leen kreeg, was ze onmiddellijk verkocht. Niet alleen was ze enthousiast over het grotere formaat, maar ook de scherpte, de sfeer en het ambachtelijke van de camera spraken haar aan. Sindsdien legt ze zich volledig toe op de ambachtelijke zwart-wit fotografie.


Beeldschoon Basildon Park
Slechts twee achtergebleven schouwen herinnerden aan de pracht en praal van het interieur van Basildon Park, gelegen in het Engelse Berkshire. Het huis was volledig leeggeplunderd en vervallen achtergelaten. De nieuwe eigenaren, het echtpaar Iliffe, waren echter vastbesloten elk vertrek weer terug te brengen in de achttiende-eeuwse sfeer. Eén uitzondering daargelaten: een voormalige slaapkamer werd omgebouwd tot een voor die tijd hypermoderne jaren vijftig keuken.


Aan tafel!
Het ontstaan van onze steden en de opkomst van de burgerij had gevolgen voor de manieren aan tafel. Welke gebruiken raakten in zwang? Wat at men en hoe? Een kleine verkenning van laatmiddeleeuws wonen, koken en tafelen.De kwintessens van het Dordts Particiërshuis
Aan het exterieur van Nederlandse monumenten wordt doorgaans de nodige zorg besteed, wat helaas niet gezegd kan worden van veel oorspronkelijke interieurs. Er is veel verloren gegaan en nog altijd gaan de vernielingen door. Betimmeringen, behangsels, stucwerk en decoraties verdwijnen. Gelukkig zijn er liefhebbers zoals Ilse en Laurens Gooshouwer die zich het lot van authentieke huizen aantrekken en de ziel ervan weten te bewaren, zoals dat is gebeurd met het Dordts Patriciërshuis aan de Wolwevershaven.

Schatten uit mijn bibliotheek: De waarheid over de 'Lügenbaron'
Als fervent boekenverzamelaar gaat Ruud Spruits nieuwsgierigheid vooral uit naar de verhalen ‘achter’ boeken: informatie over schrijvers, personages, context en omstandigheden. Zo verzamelde hij in de loop der tijd rond verschillende literaire thema’s een baaierd aan gegevens. In de komende nummers van Herenhuis beschrijft hij telkens een stapeltje. Dit keer de streken van Baron von Münchhausen.


Het huis op de Brink in Deventer
‘Ik wil het huis met zijn geschiedenis optillen en doorgeven’, aldus Mariet Voûte, de bewoonster van het monumentale pand aan de Deventer Brink dat zowel van binnen als van buiten een juweel is. Ondanks aanpassingen van verschillende bewoners ging het oorspronkelijke karakter van het huis nooit verloren.