Herenhuis maart/april 2014

Huidige editie (september/oktober 2014)Charming Chartwell, geliefd familiehuis van Sir Winston Churchill
Vanaf de eerste aanblik was Sir Winston Churchill gecharmeerd van landgoed Chartwell. Niet eens zozeer vanwege het beminnelijke met klimop begroeide Victoriaanse huis. Wat hem vooral trof was het uitzicht over de landerijen vanaf het ‘pink terrace’. ‘A day away from Chartwell is a day wasted’, liet hij zich regelmatig ontvallen.Het geheim van National Trust
National Trust is de oudste en grootste charitatieve instelling in het Verenigd Koninkrijk die zich inzet voor ‘plaatsen van historisch belang of natuurlijke schoonheid’. Voor het bij haar ondergebrachte erfgoed weet ze telkens weer enorm veel aandacht te genereren en daardoor ook te behouden. Wat is het geheim van deze, onafhankelijke, organisatie? Herenhuis vroeg het aan Andy Semple, regiodirecteur van Zuidoost Engeland.


Uit de kunst: Een topstuk voor Teylers Museum
Speurend naar sporen van ons verleden vormen kunstwerken een rijke bron van informatie. Kunst kan ons iets vertellen over de heersende artistieke tradities, maar geeft ook inzicht in culturele gebruiken of een bijzonder historisch moment. Deze aflevering beschrijft Michiel Plomp, hoofdconservator Kunstverzamelingen in Teylers Museum, een voor rond 1900 zeldzaam kleurig en zonnig schilderij 'De tuin'.


Burgemeestershuis Het Hof in Hengelo
Monique en Art Schieman waren op zoek naar een groot oud huis. Liefst monumentaal en liefst gelijkvloers. Een huis om oud in te worden. De keuze viel op Het Hof in het Gelderse Hengelo. Zou het lukken om dit statige herenhuis om te toveren tot een energieneutraal monument?Koloniaal erfgoed in Willemstad
Wie door de historische binnenstad van Willemstad wandelt ontdekt al snel Nederlandse karakteristieken in de architectuur. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Want waarom zijn de panden zo kleurrijk? En hoe zit het met de gebruikte bouwmaterialen? Een petit histoire over het koloniale erfgoed in Willemstad en aansluitend drie opvallende restauratieprojecten.


De gedroomde stad van Tomaso Buzzi
Ver weg van de hectische wereld, ingesloten door de groene heuvels en bossen van Umbrië, ligt La Scarzuola. Hier gaf de Italiaanse architect Tomaso Buzzi (1900-1981) vorm aan zijn gedroomde ideale stad: een plek waar spiritualiteit, magie, theorie, filosofie en religie elkaar kruisen.Op Reis
Het thema van Open Monumentendag is dit jaar reizen, over land, over water en door de lucht. De blik is gericht op middelen van vervoer, mobiel erfgoed, wegen, sporen en kanalen, de gebouwde monumenten die daarbij horen, plaatsen van aankomst en vertrek, pleisterplaatsen, werkplaatsen, remises, koetshuizen, werven en nog veel meer. De verhalen van vroeger verklaren het aanzien van nu en inspireren ons voor de toekomst.


Schatten uit mijn bibliotheek: Gullivers onbekende reisavonturen
Als fervent boekenverzamelaar gaat Ruud Spruits nieuwsgierigheid vooral uit naar de verhalen ‘achter’ boeken: informatie over schrijvers, personages, context en omstandigheden. Zo verzamelde hij in de loop der tijd rond verschillende literaire thema’s een baaierd aan gegevens. In de komende nummers van Herenhuis beschrijft hij telkens een stapeltje. Dit keer de dubbele bodems van Jonathan Swift.


Lijnolieverf geeft hout body
Jos van Bree redde als student in de jaren tachtig een van de oudste panden in Utrecht van de sloop. Jarenlang ging al zijn tijd en middelen op aan het restaureren en moderniseren van het zwaar in verval geraakte pand. Omdat duurzaamheid hierbij zijn credo was, gebruikt hij voor het onderhoudsschilderwerk lijnolieverf.


Statig stadpaleis in Dubrovnik
In het uiterst zuidelijke puntje van Kroatië ligt Dubrovnik, omgeven door de Adriatische Zee. De op rotsen gebouwde vestingmuren houden eeuwenoude huizen met rood betegelde daken in een betoverende omarming. Voor Florien en Wouter van Wijk was het liefde op het eerste gezicht. Al snel betrokken ze een deel van een statig stadspaleis uit de vijftiende eeuw. Nu, dertien jaar later, bezitten ze het gehele pand en is de jarenlange restauratie bijna ten einde.