Herenhuis maart/april 2014

Huidige editie (juli/augustus 2015)600 jaar Singraven
Sinds jaar en dag verleent het water uit het riviertje de Dinkel de watermolen op Landgoed Singraven de kracht om granen tot het fijnste meel te vermalen en boomstammen te verzagen tot de mooiste planken. Hier, op deze prachtige plek, ontstond in de vijftiende eeuw een havezate die uitgroeide tot een wel zeer bijzondere buitenplaats.


Historische zonweringen - deel 1
Vrijwel elke woning kent een bepaalde vorm van zonwering. Op een hete dag doen we graag de gordijnen dicht, en wie de beschikking heeft over een markies, laat hem zakken. Weer anderen maken gebruik van een rolgordijn. Stuk voor stuk zinvolle constructies en voorzieningen voor binnen- en buitenzonwering. In dit eerste deel van een tweeluik behandelt Ben Kooij de bestaande typen door de eeuwen heen.


Uit het juiste hout - nieuwe rubriek!
Gutsen, burijnen en een hamer: houtornamentist Patrick Damiaens bewerkt hout nog op de ambachtelijke manier. Voor Herenhuis beschrijft hij zijn meest opmerkelijke opdrachten, restauraties en waarnemingen. In deze aflevering bundelt hij zijn krachten met die van een schrijnwerker.Meesterwerk van Charles Rennie Mackintosh
Art Nouveau, Japonisme, Arts and Crafts. The Hill House, op zo'n uurtje rijden van Glasgow, vertegenwoordigt een bonte maar smaakvolle mix van kunststromingen. De tegendraadse architect en designer Mackintosh wilde zich duidelijk niet door één stijl laten begrenzen. Op eigenzinnige wijze creëerde hij een meesterwerk dat uitgroeide tot een internationaal icoon.


Restauratie Singelhuis Groningen
Ruim tien jaar na het overlijden van haar vader liet predikantendochter Johanna Boeles (1835-1915) in 1887 een huis voor zichzelf bouwen aan de Groningse Singel. Nu, ruim een eeuw later en na een vijf jaar durende ingrijpende restauratie, is de vrouwelijke ‘touch’ die Johanna er destijds aan toevoegde weer teruggebracht. Voor de nieuwe generatie bewoners Hans Jan Pijbes en Joeri Driehuis breekt nu een tijd van genieten aan.


Een boerderij in de stad
Een woning neem je niet even onder je arm mee naar een andere locatie, hoe graag je dat soms ook zou willen. Geregeld verlaten mensen om allerlei redenen en omstandigheden – en met spijt in het hart - een pand dat een deel van hun leven is geworden. In de serie ‘Monument te koop’ de liefdevolle verhalen over deze vaak bijzondere gebouwen. Dit maal een sfeervolle stadsboerderij aan het Nieuwvaartje in Edam.Dorpse parels: Schokland
Ruud Spruit ging op zoek naar idyllisch gelegen, historische plaatsjes in Nederland. Beschermde dorpsgezichten die het ontdekken meer dan waard zijn. Klein maar fijn, en daardoor zeker niet minder interessant. De gemeente Westerveld in Drenthe mag zich verheugen in een aaneenschakeling van beschermde dorpsgezichten, het één nog mooier dan het ander. In deze aflevering Schokland, eens een eiland in de Zuiderzee en sinds de drooglegging van de Noordoostpolder (1942) een deel van het vasteland.

Huis Schuylenburg
De meest vooraanstaande kunstenaars werden door Cornelis van Schuylenburch (1683-1763) uitgenodigd om zijn woonhuis aan de Lange Vijverberg (tegenover de Hofvijver) de allure te geven die hij voor ogen had. Het resultaat: een representatief stadspaleis dat tot op de dag van vandaag geldt als een van de fraaiste panden in Den Haag. Herenhuis neemt u mee voor een indrukwekkende rondgang door de ambtswoning van de Duitse ambassadeur Franz Josef Kremp.